Indlæg i Kulturmonitor: “Kære kommende kulturminister: Jeg håber, at du får nogle gode ministerkolleger”

 In Dansk Teater i medierne
louise-stenstrup

Direktør i Dansk Teater, Louise Stenstrup, har skrevet et åbent brev til den kommende kulturminister i Kulturmonitors serie “Kære kommende kulturminitser”:

“Det lyder ofte, at Winston Churchill, da hans forsvarsminister under Anden Verdenskrig foreslog, at Storbritannien skulle skære kulturbudgettet væk, så der blev råd til at føre krigen, efter sigende svarede: ”Then what are we fighing for”.

Om Churchill har sagt ordene eller ej, er uvist, men sandt er det, at den danske kulturpolitiske tilgang i en årrække har haft karakter af den britiske forsvarsministers tilgang til kulturen – nemlig, ingen dør af, at der skæres på kulturområdet.

Siden 2016 har Danmarks nationalscene, landsdelsscenerne, Den Jyske Opera og de københavnske teatre været underlagt besparelser, som svarer til, at teatrene i perioden 2016-2018 har gennemført besparelser for 113 mio. kr. og i tilfælde af en fortsættelse af omprioriteringsbidraget frem mod 2022 skulle gennemføre yderligere besparelser på i alt ca. 111 mio. kr. Også små storbyteatrene er længe blevet udsultet med besparelser både på de statslige og kommunale kulturbudgetter, ligesom refusionsprocenten i egnsteaterordningen er faldet fra 50 procent i 2008 til 36,7 procent i 2018, så der ikke er kommet væsentligt flere egnsteatre i kommunerne uden for storbyerne siden.

Også projektteatrene, som i mange henseender er centrale både for udviklingen af scenekunsten og ikke mindst for udbredelsen af teater til børn og nye publikumsgrupper, har fået svære vilkår. Alt sammen netop for, at man politisk har kunnet prioritere andre velfærdsområder som forsvaret, sundhedsvæsenet og uddannelsesområdet. Det ville derfor være ønskeligt, at en kommende ny kulturminister indtager samme tilgang som Churchill og betragter kunst- og kulturinstitutionerne som langt mere fundamentale for vores samfund.”

X