Scenekunsten værdi blandt børn og unge er nu fastslået
Børn og unges forhold til scenekunst kan nu dokumenteres ved hjælp af et nyudviklet analyseredskab, der påviser, at teateroplevelser kan fremme deres trivsel og skabe fællesskaber.
Førhen var det svært at måle på abstrakte størrelse som empati, sansning og dannelse, men nu er det blevet muligt med det nyudviklede ’Betydningskompasset’, udarbejdet af Seismonaut. Resultatet er lovende. Undersøgelsen påviser blandt andet, at scenekunsten stimulerer koncentrationen, skaber nærhed og giver den unge generation lyst til selv at udfolde sig.
Undersøgelsen er initieret af Teatercentrum og Sjællands Teater i samarbejde med Bikubefonden, og blev første gang brugt i 2022 som et redskab til at måle betydningen af kunst og kulturelle oplevelser generelt. Redskabet er nu blevet tilpasset den virkelighed, som børn og unge lever i.
Børnenes ord kommer til udtryk
I en pressemeddelelse udsendt af Teatercentrum og Sjællands Teater forklarer Dorthe Skøtt Bébe, direktør i Teatercentrum, hvordan vi i branchen altid har vidst, at scenekunstoplevelser har stor betydning for børn og unge på mange planer. Men med det nyeste udviklede analyseredskab kan vi nu også få ordene fra børnene selv.
”Men nu har vi også børnene og de unges egne ord for, hvilken betydning scenekunsten har for dem, i kraft af denne undersøgelses resultater. Nu er det ikke kun de voksnes konklusioner, der beskriver betydningen for børnene og de unge, men dem selv, der beskriver at den levende kunstform blandt andet skaber fællesskaber og nærvær, at den stimulerer koncentrationsevnen og giver lyst til selv at være kreativ,” siger Dorthe Skøtt Bébe.
Selve undersøgelsen tager udgangspunkt i 150 skolebørn i alderen 5-16 år, som har oplevet børne-og ungdomsteater i foråret 2024.
Måleenheder i forandring
Betydningskompasset som analyseredskab er siden sin lancering for nogle år siden blevet brugt i mange kommuner, organisationer og kulturinstitutioner landet over. Nu er Betydningskompasset sat i spil for at undersøge scenekunst som levende kunstform for børn og unge. En vigtig pointe omkring redskabet er, at det ikke måler i kroner og øre, men i stedet undersøger værdien af størrelser som graden af sansning, empati og dannelse.
Institutionerne bag undersøgelsen håber dermed, at de konkrete data og den nye fokus på en anderledes måleenhed kan være med til at kvalificere den offentlige debat.
”Som scenekunstbranche har vi alt for længe plæderet for, at børn og unge skal opleve teater uden at være gode til selv at bakke det op med valide, databaserede argumenter for hvorfor. Med vores nye undersøgelses spændende indsigter og ikke mindst den nye metodeguide til fortsat at arbejde med at synliggøre betydningen af børn og unges møde med scenekunst, håber vi nu at skabe en saglig debat om værdien af scenekunst i skoler og institutioner,” siger administrerende direktør for Sjællands Teater, Kristoffer M Hansen, i en pressemeddelelse og fortsætter:
”For alle os, der arbejder med teater for børn og unge til dagligt, er der måske ikke de store overraskelser. Men nu har vi et reelt datagrundlag og et værktøj at arbejde videre med.”
Undersøgelsen er ikke alene om at beskrive vigtigheden af, at børn og unge kan tilgå kulturelle tilbud. I starten af måneden kunne vi bringe nyheden om, at barndommens kulturoplevelser har betydning for voksenlivets kulturvaner, og at fritidsinteresser fra barndommen har været med til at udvikle kompetencer som nysgerrighed og kreativitet.
Foto: Sjællands Teater, Sabotage af Karoline Lieberkind.