Åbent brev til Kulturborgmesteren og Børne- og ungdomsborgmesteren i Københavns Kommune
København d. 25. september 2024
Kære Mia Nyegaard og Jakob Næsager,
Her kommer et opråb på vegne af Københavns børn. Som direktører for henholdsvis Teatercentrum - det nationale kompetencecenter for scenekunst for børn og unge og Dansk Teater - interesseorganisation for størstedelen af landets teatre er vi dybt bekymrede over den fremtidige manglende adgang til kunst og kultur for kommunens børn og unge.
I forrige uge kom det frem, at Københavns Kommune fra det kommende skoleår nedlægger de to åben skole-puljer Classic og Turbo. Puljer, der siden 2013, har givet skoleklasser gratis adgang til billetter til teaterforestillinger eller hele scenekunstpædagogiske forløb. Begge puljer spares væk uden alternative muligheder for børnene og de unges adgang til gratis besøg på kommunens kulturinstitutioner.
For et år siden lancerede I to borgmestre i fællesskab visionen om, at København skulle blive
Børnenes Kulturhovedstad. Denne vision blev skabt i samarbejde og efter dialog med en række større kulturinstitutioner og kulturinteressenter. Lanceringen fulgtes af argumentationen, ”at børn og unges møde med kulturen åbner for nye perspektiver og styrker deres dannelse og trivsel. Derfor vil vi i København gå forrest som børnekulturhovedstad. Hvis vi lader børn møde kultur med den samme vigtighed, som vi lader dem møde idræt, kan vi danne unge mennesker der kommer ud i livet med inspiration til og mod på, at være kreativ. Dét skaber en nyskabende, nysgerrig og alsidig by.”
Samtidig med nyheden om besparelserne udgav
Applaus en kulturbarometer-måling, der viser, at børns kulturforbrug har en betydning for deres kulturvaner i voksenlivet. De konkluderede desuden at deres kreative fritidsinteresser fra barndommen, har givet dem vigtige kompetencer såsom nysgerrighed og kreativitet i voksenlivet.
Og i torsdags stod Teatercentrum blandt andre bag en undersøgelse, der dokumenterer scenekunstens betydning for børn og unge. I undersøgelsen, der anvender redskabet betydningskompasset for børn og unge, sætter 150 børn og unge selv ord på, hvilken betydning mødet med den levende scenekunst har for dem i form af fællesskab, indlevelse og lyst til at udfolde sig kreativt.
Det skorter altså hverken på visioner for kunstens plads i børn og unges liv eller på data der underbygger dens betydning.
Men hvorfor følges visioner og viden ikke af vigtige investeringer i børn og unges adgang til kulturen?
Åben Skole forløbene er vigtige for, at børnene i hovedstaden har mulighed for at fordybe sig i fagområder, de ikke nødvendigvis får med hjemmefra. Ved at lukke en vigtig instans som disse, mister børnene værdifulde muligheder for faglige inputs, læring og praktiske oplevelser, som de ikke ellers får i deres normale skolegang.
Københavns kommune finansierer med statslig støtte et større antal små-storbyteatre, men fjerner nu teatrenes afsætningsmuligheder til de lokale skoler. Det er på ingen måder en hensigtsmæssig prioritering. Det svarer til at investeringen i kommunens teatre udelukkende sker til glæde for de tilrejsende. Samtidig betyder den kommunale beskæring, at teatrene må vinke farvel til tilsvarende statslige støtte til det salg af børne- og ungdomsbilletter, som åbenskoleindsatserne også består af. Beskæringen i Københavns Kommune rammer altså teatrenes billetindtægter dobbelt. Og dermed de Københavnske børns adgang til kunst og kultur.
At ville gøre Københavns Kommune til Børnenes Kulturhovedstad er en nobel og beundringsværdig ambition. Men den kræver, at kommunen også investerer i realiseringen af visionen. Ellers er det bare tomme ord på papir. Vi er bekymrede på vegne af de Københavnske børn og unge, der med denne beskæring fratages vigtige muligheder for at møde den levende scenekunst.
Vi håber beslutningen om lukningen af de to puljer beror på et uheldigt fejlskøn eller at der rent faktisk er nye løsningsmodeller på vej. Vi ved, at de Københavnske børne- og ungdomsteatre har flere spændende tanker om alternative og mindre administrativt tunge løsninger for udmøntningen af Åben Skole midlerne. Alternativt stiller vi gerne op til sparring om mulighederne for at fastholde og udvikle på børn og unges adgang til den levende scenekunst.
Dorthe Skøtt Bébe
Direktør
Teatercentrum
Peter Mark Lundberg
Direktør
Dansk Teater